Zgodovina pilatesa

Zgodovina pilatesa 2017-05-30T21:38:09+00:00

Zgodovina Pilatesa – VIR: Wikipedija, proste enciklopedije

Pilates Tanergija - ustanovitelj pilatesa Joseph Hubertus Pilates - center Tanergija

Pilates je posebna vrsta vaj za krepitev telesnih mišic. Iznašel jih je Joseph Hubert Pilates doma iz Mönchengladbacha, rojena leta 1880. Pilates je to vadbo najprej poimenoval Contrology, ker naj bi pri izvajanju vaj s pomočjo misli/glave kontrolirali mišice.

Zgodovina metode

Joseph Hubert Pilates naj bi bil hkrati telovadec, potapljač, bodybuilder, cirkusant, v Angliji naj bi celo delal kot poklicni boksar in treniral uslužbence Scotland Yarda v samoobrambi. Med prvo svetovno vojno je bil interniran. V tem času je začel razvijati celosten program vadbe, ki naj bi pripomogel k izboljšanju konstitucije in drže. Pri tem je upošteval svoje znanje vzhodnoazijskih vadb, joge in zenovske meditacije, ter upošteval tudi gibanje živali. S to svojo metodo je najprej poučeval sojetnike, ki so trenirali na jogijih (posteljnih vzmeteh).

Po vojni se je vrnil v Nemčijo in začel delati s pomembnimi ljudmi s področja vadbe, npr. Rudolfom von Labanom. Leta 1923 je emigriral v New York in si na Lebanovo pobudo v stavbi New York City Ballet odprl lasten studio (skupaj z ženo Claro), kar tudi pojasni sličnost metode s plesom. Sprva so pilates poleg športnikov izvajali plesalci in zvezde iz šovbiznisa. V zadnjih desetletjih 20. stoletja je pilates postal trend v fitnes studiih.

Pilates je celostna telesna vadba, ki nosi poudarek na težje dostopnih, manjših in šibkejših mišicah, ki pripomorejo k pravilni in zdravi telesni drži, krepitvi mišic in kardiovaskularnega sistema, izboljšani telesni pripravljenosti in koordinaciji, ter bolj povdarjenemu samozavedanju. Trening vključuje vaje za moč, raztezanje in dihanje. Vadba je primerna tudi za rehabilitacijo po poškodbah.

Podlaga vsej vadbi je treniranje telesnega centra »Powerhouse«, ki zajema mišice spodnjega dela trupa: medenično dno, trebušne in hrbtne. Vse vaje se izvajajo počasi in tekoče, z upoštevanjem pravilnega dihanja. Tak način vadbe je blagodejen tako za mišice kot tudi za členke. Pilates zajema okoli 500 različnih vaj, ki služijo krepitvi in raztezanju mišic.

Joseph Hubertus Pilates (med pilates navdušenci znan pod imenom Joe), je umrl leta 1967 v New Yorku. Joe je bil znan po tem, da so bile njegove ideje “pred časom”. Njegovi varovanci so morali trdo trenirati, k vadbenemu programu pa je sodila tudi skrbna nega telesa (umivanje – ščetkanje kože) in pogosto zadrževanje na svežem zraku. Iz navdušenja nad svežim zrakom, je mojster pogosto poučeval kar v kopalkah, ter s tem učinkovito posredoval predstavo o celostni vadbi.

joseph-pilates-balancing-hundreds

“I must be right. Never an aspirin. Never injured a day in my life. The whole country, the whole world, should be doing my exercises. They’d be happier.” Joseph Hubertus Pilates, in 1965, age 86

Oglej si še zanimiv filmček zgodovine pilatesa: tukaj.

Nazaj na Pilates