Urša Avsec

Urša Avsec 2017-05-30T21:38:06+00:00

pilates ursa

Urša Avsec

Pozdravljeni! 

Sebastjan in Tanja sta me  nekega dne vprašala: Urša ali bi napisala nekaj o individualnem treningu?

»Seveda ni problema« sem odgovorila, a vseeno ni tako preprosto, kot zgleda na prvi pogled.

Tako kot ni preprosto po napornem delovniku ali bog ne daj, med delovnikom obuti športne copate in se tebi nič meni nič, odpraviti na tek, nordijsko hojo, pilates ali kakršno podobno »neumnost«. Da pa bi si omislili celo privatnega trenerja… hej to je pa že znanstvena fantastika! Pa ni ravno tako, če človek ve kaj želi in zakaj si to želi.

S športom se srečujem že od malih nog: gimnastika, smučanje, potapljanje, jadranje, kolesarjenje, aerobika, da ne naštevam. A pride obdobje v življenju, ko postanejo druge stvari pomembnejše: študij, služba, družina, kariera, … in tako šport avtomatično štejemo pod »razno« No in nekatere sreča pamet prej, nekatere pa malo kasneje.

Mene je srečala po transplantaciji kostnega mozga.

Po petih tednih ležanja v bolnici, nisem imela niti toliko moči, da bi prišla iz spalnice v dnevno sobo. Čisto zares sem bila na točki nič in treba je bilo ukrepati. Začela sem sama, počasi, meter za metrom in  po mesecu dni sem bila že toliko pri sebi, da sem normalno opravljala gospodinjska opravila, tiste prave moči pa vseeno ni bilo.

Prebirala sem revijo in zagledam oglas »poletna akcija, individualne vadbe nordijske hoje« in prepričana sem, da ko je pravi čas, ti stvari same pridejo naproti.

Spoznala sem Tanjo in Sebastjana od takrat naprej, gredo stvari samo še navzgor. Ne samo kar se tiče telesne kondicije, tu zraven sodi še psihična kondicija, red pri prehrani, nobenih težav s spanjem, skratka končno sem spet Človek.

Ljudje smo po večini omahljivci, le s težavo se pripravimo ali zberemo toliko motivacije, da smo dosledni pri vadbi, pa tudi če zberemo motivacijo, ne traja prav dolgo. To je prvi in eden od osnovnih vzrokov zakaj je dobro imeti »angela varuha« ali trenerja ob sebi. Smo tudi različni med seboj tako, kot imamo različne prstne odtise, tako različne so tudi naše potrebe in želje. Trener nas pozna in glede na naše psihofizično stanje prilagodi trening, kar je v skupini skoraj nemogoče.

Tudi napredovanje pri individualnem treningu je bistveno hitrejše, kot v skupini, ker te trener opazuje in sproti stopnjuje težavnost. Strah pred poškodbami je odveč, kar pri skupinski vadbi ni izključeno, saj se neprestano prilagajaš  skupini in pozabiš »poslušati« sebe. In nenazadnje ura vadbe s pravim trenerjem teče mnogo hitreje, kot če človek vadi sam. Preverjeno!

V vsem tem času pa sem zagotovo prišla do spoznanja, da bi bilo potrebno  vsakodnevno telesno vadbo uveljaviti z zakonom, sliši se hecno ampak verjemite mi, da bi bilo veliko manj bolnih, nezadovoljnih in nesrečnih ljudi. Zavedam se, da mnogi nimajo te možnosti, da bi si finančno lahko privoščili osebnega trenerja, ampak ljudje, živimo v takšni deželi, da ni izgovora, da si nebi vzeli čas si obuli športne copate in šli ven na sprehod, vsaj to…

In za konec, če vas nisem prepričala s svojim pisanjem, pokličite Sebastjana in Tanjo!

Lep pozdrav     Urša Avsec