Tadeja Milivojevič Nemanič: Zdravo partnerstvo za boljše starševstvo

Tadeja Milivojevič Nemanič: Zdravo partnerstvo za boljše starševstvo 2017-05-30T21:38:03+00:00
Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Sem mamica 4 (z besedo štirih) otrok, že dolgo in vedno bolj srečno poročena. Oboje predvsem zaradi vsega, kar naju je preizkusilo in zaradi česar sva z možem Tjažem skupaj zrasla kot partnerja in kot človeka.

Velikokrat dobim vprašanje, kako zmorem in kaj vse je potrebno storiti, da je vse na svojem mestu in da so otroci v redu. In bolj ko razmišljam, kaj sploh odgovoriti, bolj mi je jasno, da če sem sama v redu in je partner v redu, potem otroci ne morejo biti kar »zanič«. Se pravi tako nekako kot na letalu, najprej je potrebno natakniti masko sebi, da jo lahko potem podaš tudi ostalim. In še nekaj velja pri nas: bolj kot to, kako je pospravljeno po hiši, je pomembno, kako je pospravljeno v naših glavah in v odnosih med nami.

Prav med enim takih možganskih pospravljanj sem spoznala, da je to, da sem doktorica kemije, ravno prava podlaga za nadgradnjo znanja o kemiji odnosov. So me pa odnosi zanimali že od nekdaj, saj sem še kot nadobudna študentka nekaj let delala z mladimi kot vodja Mladinskih delavnic in kot svetovalka na TOM telefonu.

Zato sem zopet postala študentka. Tokrat psihoterapije. In se usposobila za vodjo Familylabovih seminarjev in postala Imago psihoterapetka. Danes se ukvarjam predvsem s starševstvem in partnerstvom: izvajam psihiterapije za posameznike, pare in družine ter vodim delavnice in predavanja.

Če me kdo vpraša po starosti, rada povem naslednjo zgodbo. Kot majhna deklica sem velikokrat premišljevala o obdobju, v katerem so bili takrat naši starši. In vedno se mi je zdelo, da so tam nekje vmes. Niso več ne rosno mladi in ne še stari. Ne tič, ne miš. In takrat so se mi to zdela prav nesrečna leta. Sedaj sem sama tu. In pravim, da so to moja za zdaj najlepša leta. Toliko že vem, da lahko priznam, da še zdaleč ne vem vsega; toliko že je izkušenj za mano, da vem, da so vzponi in so padci; in zaradi vsega tega se mi počasi začenja dozdevati, kaj je zame res pomembno.

PREDAVANJE/DELAVNICA Zdravo partnerstvo za boljše starševstvo

Partnerstvo in starševstvo sta povezana. Morda celo bolj, kot smo pripravljeni sprejeti. Partnerski odnos zelo vpliva na vzgojo in odnos do otrok in je največja popotnica, ki jo lahko damo naprej. To, da se starši zavestno ljubijo je najboljša garancija, da bodo v pravi meri upoštevali tudi potrebe svojih otrok in jih pospremili na poti odraščanja v odgovorne odrasle.

Govorili bomo o tem, da je prvi otrok vsakega para njun partnerski odnos, za katerega je potrebno skrbeti in se z njim ukvarjati; o čustveni prtljagi, ki jo prinesemo iz otroštva in kako nam ta včasih preprečuje zares videti otroka; o pomenu zahval za partnerski in starševski odnos; o načinu komunikacije, ki omogoča, da eden drugega bolje vidimo in slišimo in še o čem.

Delavnica bo pospremljena z mnogimi primeri, delom vseh udeležencev, prostor pa bo tudi za vprašanja. Na Tanergjinem dnevu bo na urniku ob 10.30.

  • Skok na Tadejino spletno stran.

Nazaj na glavno stran projekta Fit glava, telo in čustva.