Nejc Mikolič

Nejc Mikolič 2017-05-30T21:38:03+00:00

pilates Nejc Mikolič

Univ.dipl. akademski glasbenik, profesor viole, vaditelj pilatesa (FZS), inštruktor programa Tanergija® pilates.

 

 

 

Dan brez vsaj kakšne športne aktivnosti je zame kot izgubljen. Če že ne drugače, vsaj s kolesom v službo in po stopnicah do stanovanja v sedmo nadstropje.

Zaposlen sem v orkestru Slovenske filharmonije. Glasbeniki smo dnevno “obsojeni” na ure in ure sedenja in igranja inštrumenta v dokaj čudnih in anatomsko gledano, telesu zelo nezdravih in nenaravnih pozah. (Da ne bo pomote, poklic glasbenika je zame najlepši poklic na svetu!)

Ob opazovanju starejših kolegov, sem kmalu spoznal, da bo v izogib potencialnim težavam in bolečinam, treba za svoje telo dodatno poskrbeti.

Malo za šalo, malo zares, sem takrat še kot študent začel obiskovati ure pilatesa. Najprej je bilo vse skupaj zelo smešno, saj sem bil v dvorani poleg petnajstih žensk, ki so leže na blazinah izvajale neke čudne, meni takrat povsem neznane gibe, edini moški. (Da pilates danes v širši javnosti velja za izrazito žensko vadbo je povsem zgrešeno. Ne pozabimo, da jo je v 20. st. pravzaprav utemeljil moški – Joseph Pilates, gre pa predvsem za krepitev centralnega mišičja, kjer spol ne igra prav nobene vloge).

Po dobrem mesecu redne vadbe sem na sebi začel opažati pozitivne spremembe. Napetosti in bolečine v hrbtu in ramenskem obroču so začele popuščati, izboljšala se mi je telesna drža, na splošno sem se počutil močnejšega in bolj polnega energije, redkeje sem zbolel, itd.

Danes pilates predstavlja zelo pomemben del mojega življenja. Uživam, ko treniram zase in, ko vodim trening.

Noro dober občutek je, ko opažam napredek vadečih, ki sicer rahlo utrujeni, a hkrati polni energije zapuščajo dvorano ter se naslednjič z veseljem spet vračajo.
(Na nek način bi lahko svojo odvisnost od pilatesa primerjal z zasvojenostjo s čokolado – “paše skoraj vsak dan, razlika je le v tem, da se od pilatesa trebušček prav nič ne napihne”). 🙂

 

Nazaj na Strokovna ekipa.