Ingrid Arh

Ingrid Arh 2020-02-18T11:16:54+00:00

Foto: Andraž Jenkole

Dipl. inž. geodezije, inštruktorica pilatesa (FZS).

Po izobrazbi je sem diplomirana inženirka geodezije, vendar sem po koncu študija ugotovila, da me bolj zanima delo z ljudmi, ves čas pa sem imela rada gibanje. Že tekom študija sem obiskovala pilates in si želela voditi skupinske vadbe, kot so aerobika, zumba … na koncu sem se odločila za pilates. Pogum za obisk tečaja sem zbirala nekaj let, nato pa sem se leta 2018 odločila za vpis in ga v začetku leta 2019 uspešno zaključila.

Že med opravljanjem tečaja sem začela voditi pilates in ugotovila, da vedno bolj uživam v tem, ko pomagam ljudem pravilno izvajati vaje in ko ljudje opazijo napredek na lastnem telesu. Veliko mi je pomenilo, ko so vadeči izrazili cenjenje za vadbo in priznali, da jim je bila vadba všeč in da se dobro počutijo.

Tudi sama sem imela povečano kifozo zaradi preveč sedenja tekom šolanja, vendar sem si s pilatesom že izboljšala držo. Vsakomur rada povem, da so različne športne aktivnosti super, vendar če človek nima osnov iz pilatesa, lahko hitro pride do poškodbe.

Ugotovila sem, da mi gibanje pomaga tudi pri pozitivni samopodobi, saj sem v mladosti imela pomanjkanje samozavesti.

V prostem času sem strastna plesalka predvsem salse, bachate in kizombe. Načela pilatesa tako uporabljam tudi med plesom, saj je za dobro plesalko zelo pomembno ravnotežje, pravilno stiskanje notranjih mišic in dihanje. Kolikor mi čas dopušča pa obiščem še kakšno drugo vadbo ali gre teči.

Na vadbi se bom potrudila podati znanje, ki sem ga pridobila na tečaju pridobivanja licence. Če boste želeli, vam bo pokazala še kakšno ogrevalno plesno vajo. Pomagala vam bom, da boste začutili svoje telo in boste vaje lahko izvajali tudi sami dodatno doma. Sicer pa boste delali na moči, ravnotežju, gibljivosti, mobilnosti in konec koncev za lepo in zdravo telo, v katerem se boste dobro počutili. 🙂


Zakaj si sam/-a začela vaditi pilates?

Pilates sem začela vaditi, ker sem si želela izboljšati držo telesa in utrditi mišice. Kljub temu, da nisem nikoli imela težav s prekomerno težo, sem imela težave s prešibkim telesom. Ugotovila sem, da moram delati na notranjih mišicah, ki mi bodo pomagale pri lepi drži. Na koncu vadbe sem takoj opazila, da sem se avtomatsko lepše držala. Ker pa sem tudi plesalka, je zame osnova za zahtevnejše plesne korake.

Zakaj si začel/-a učiti pilates?

Pilates sem začela učiti, saj sem ugotovila kako super vsestranska vadba je to. Želela sem, da tudi drugi občutijo podobno. Občutek, ko pomagaš ljudem, je res super in me izpopolnjuje. Ljudje, ki se mi na koncu vadbe zahvalijo za vadbo in mi povedo pozitivne učinke vabe, mi polepšajo dan.

Kaj je tisto, kar lahko ti daš ljudem skozi svoje vadbe?

Skozi vadbe vam lahko dam, da pridete v stik s svojim telesom, ugotovite močne in šibke točke in se veselite svojega napredka in svojega novega telesa.