Energija

Energija 2017-05-30T21:38:04+00:00

pilates s skupnimi močmiPrav vsi za vse stvari, ki jih v življenju počnemo, potrebujemo energijo. Vse prej kot dovolj, pa pogosteje čutimo, da je imamo premalo. O energiji se zadnje čase govori veliko več kot se je včasih, ljudje postajamo bolj odprti za to, da na glas povemo, kako se počutimo in kaj čutimo. Čeprav je ne vidimo, vsi zelo dobro vemo, da je. Po fizikalnih zakonih je vse energija različnih oblik in frekvenc. Takega mnenja je tudi dr. Suzana Landpriet, avtorica knjige Energetska samopomoč, predavateljica ter učiteljica energetske medicine, ki pravi, da je človek sam energetski sistem, kompleksen in sestavljen iz različnih vrst energije, tako telesne – vidne in otipljive, kot bolj subtilnih – čustvene, intelektualne, ustvarjalne, duhovne. To je področje energetske medicine, ki združuje najnovejše znanstvene in tehnološke dosežke ter več tisočletij stara, tradicionalna znanja starodavnih velikih civilizacij in kultur.

Primanjkljaj energije povzroča motnje v delovanju našega energetskega sistema, kar se prične slej ko prej odražati tudi na našem počutju in zdravju. Preprečimo kot tudi zdravimo ga lahko z rednim izvajanjem ustreznih »energetskih vaj«. Energetska medicina je namenjena učenju in razvoju samopomoči, kjer se posameznik najprej seznani s celovitim ozadjem tehnik energetske prakse, nato pa se na delavnicah seznani še s teoretičnimi osnovami energetskega dela in z njihovimi poglobitvami.

Da bi razumeli energetske procese, je treba spoznati energetski sistem in njegove osnovne dele. Pretok energije skozi ta sistem je stalen, pri čemer različne vrste energije vstopajo vanj po različnih poteh. Bolj grobe oblike materialnih najnižjih energij vnašamo v telo skozi usta (hrana) in skozi nos (kisik). Za življenje pa enako potrebujemo tudi subtilnejše (finejše) oblike energije iz svojega okolja, ki prihajajo iz zemlje, zraka in vesolja. Te energije vstopajo in se predelujejo v sedmih glavnih energetskih centrih, ki so vzdolžno razporejeni po našem telesu. Poljudni naziv teh centrov so čakre (chakre – kolesa). Energetski centri so kot vrtinci, katerih vrtenje se v zdravem stanju odvija v smeri urinega kazalca. Takrat čakre izpolnjujejo svojo poglavitno funkcijo pritegovanja oziroma vsesavanja energije iz okolice.

Sedem čaker

Telo in čakre avtorica delavnic pogosto primerja s stanovanjskim blokom s sedmimi nadstropji. Vsaka čakra ima svojo frekvenco, barvo in funkcijo. Med seboj so povezane in neprestano vplivajo ena na drugo, toda še vedno ima vsaka svojo funkcijo.

Če imamo dovolj energije, se čakre vrtijo v smeri urinega kazalca. To je znak zdravja, dobrega počutja in občutka, da imamo veliko energije. V kolikor na kateremkoli delu telesa čutimo pomanjkanje ali to že preide v bolečino, bolezen, potem lahko to povežemo z motenim delovanjem tiste čakre, ki je povezana z motenim delom telesa.

Prva čakra se imenuje korenska čakra in se nahaja na dnu hrbtenice v predelu trtice oziroma na področju zunanjih spolnih organov. Je rdeče barve in nižjih frekvenc. Prva čakra je osnova celotnega ustroja ter gibalo in oskrbovalka energije za ostale čakre po poti glavnega energetskega toka, ki jih medsebojno povezuje skozi hrbtenico. Če pogledamo sedemnadstropno zgradbo, je prva čakra njen temelj in osnova, na kateri stoji vse ostalo. In s svojo energijo prva čakra hrani temeljne dele telesa: kosti, kri, sklepe, noge in druge bližnje organe. Z njo je povezano stanje zob, krvnih žil. Njen vpliv se kaže na splošnem stanju in zdravju celega telesa

Druga čakra je nameščena v srednjem delu medenice med popkom in sramno kostjo ter spada med parne čakre (neparni sta samo prva in sedma), ker je njen prednji vidik spredaj na telesu, zadnji pa v isti višini zadaj. Je oranžne barve in s svojo energijo oskrbuje organe v okolici: spolne organe in sečila, del prebavnih organov, križ in medenico. Ta čakra predstavlja sedež primarnih čustev: strahu, žalosti, jeze, radosti, čudenja in studa. Druga čakra vpliva na spolno življenje, tu se nahaja tudi sedež imunskega sistema in je tudi sedež naše čutnosti ter opažanja sebe in drugih s pomočjo čutil.

Tretja čakra se nahaja v območju solarnega pleksusa, kjer se stikajo rebra. Je rumene barve in s svojo energijo oskrbuje bližnje organe: jetra, žolč, želodec, dvanajstnik in tanko črevo, trebušno slinavko, vranico, srednji del hrbtenice. Je sedež primarnega intelekta (um, razum, logika), ki se razlikuje od sekundarnega intelekta (modrosti), ki se nahaja v šesti čakri. Iz vidika tretje čakre lahko na dogajanje gledamo samo z enega zornega kota, torej omejeno, kar nas pogosto pripelje do napačnih odločitev. Prave odločitve se nahajajo na nivoju šeste čakre, kjer je prisotna intuicija in s tem širši pogled na dogajanje okoli nas.
Četrta čakra je nameščena na sredini prsnega koša in je zelene barve, s svojo energijo pa hrani srce, pljuča, timus, prsni koš, trebušno prepono, prsi, ramena in roke. Skozi to čakro sprejemamo in dajemo ljubezen – najprej sami do sebe, šele nato pa jo lahko zares delimo tudi z drugimi. Tu je tudi center sekundarnih čustev. Četrta čakra je tudi meja med spodnjimi (nižje frekvence) in zgornjimi čakrami (višje frekvence).

Peta čakra se nahaja na sredini vratu, njena barva je svetlo modra in s svojo energijo hrani grlo, ščitnico, obščitnične žleze, vratno hrbtenico, požiralnik, usta. V peti čakri se nahaja sedež našega izražanja – sposobnosti, da z besedami izrazimo svoje potrebe in občutke, zato je ta čakra funkcijsko povezana z drugo čakro (vsako primarno čustvo, ki ga občutimo v drugi čakri, bi morali skozi peto jasno iskreno in resnično izgovoriti). Poleg izražanja in sporazumevanja je peta čakra tudi sedež ustvarjalnosti ter sposobnosti, da imamo svoje življenjske sanje.

Šesta čakra je nameščena na sredini čela, je vijoličaste (indigo) barve in s svojo energijo oskrbuje oči, ušesa, nos, male možgane, žlezo hipofizo. Je center vizualizacije, imaginacije, intuicije, naših vizij in sanj. Intuicija ali »notranji občutek« je del zunajčutnega zaznavanja, šestega čuta, zato se prednji vidik te čakre imenuje tudi »tretje oko«. Šesta čakra je sedež modrosti, ki pomeni sposobnost, da na situacijo pogledamo z več različnih zornih kotov in vidikov in ne samo z enega kot to počnemo, če uporabljamo samo tretjo čakro. Gre za veliko kakovostno razliko, če gledamo z nivoja tretje ali šeste čakre.

Sedma čakra, imenovana tudi kronska čakra, je neparna, nahaja se na temenu in je svetlo vijolične, lila bele barve. S svojo energijo oskrbuje epifizo, velike možgane in vse njihove funkcije (sprejemanje, učenje novih znanj, razumevanje sebe, življenja, samospoznavanje, osveščanje). Je sedež naših življenjskih prepričanj ter višjih duhovnih razumevanj. Prav tako je center za koncentracijo, učenje, etiko, življenjske vrednote ter pogum in odprtost za nove ideje.

To so čakre, vitalni energetski centri v našem telesu, ki imajo kakovostne funkcije, da je naše telo zmožno, zmogljivo in da optimalno deluje.

 

Nazaj na Energetska samopomoč[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]