Energetska medicina

Energetska medicina 2017-05-30T21:38:04+00:00

Pilates pika pokaV prvem delu o energetski medicini, smo se seznanili s pojmom energija in s sedmimi čakrami, ki jih imamo v telesu, zakaj so pomembne in kako delujejo. Energetska medicina pa ne zajema samo področja čaker, ampak gre za skupek več metod in številnih znanj s področja energije, alternativne medicine in energetske medicine. Področje energetske medicine ni bioenergija, s čemer na hitro povežemo ta pojem, ampak je MEDICINA.

Energija je namenjena vse nam, tukaj in zdaj, da lažje živimo in da z njo lažje premagujemo vsakodnevne napore in obveznosti, ki jih je zaradi načina življenja iz dneva v dan več. Sigurno ste vsi že kdaj začutili, da ste brez energije. Primanjkljaj energije se kaže v tem, da smo iz dneva v dan utrujeni, da se slabše sporazumevamo v odnosih na delu in v zasebnem življenju, kaže se v naši vitalnosti, (ne)zdravju, skratka v vsem. Z energetsko medicino si lahko pomagamo. Pomagamo pa si lahko tako, da svoje baterije, ki so že dalj časa prazne, tudi napolnimo. Pogosto ljudje iščemo ta primanjkljaj skozi hrano, pijačo, šport, poživila, delo, a to nas vodi le v odvisnost od teh stvari.

Pridobivanje energije je proces, ki zahteva od nas določena znanja, ki nam jih lahko posreduje in nas v to vpelje za to usposobljen strokovnjak. Energetski terapevt je naučen, da pri svojem delu uporablja izključno nevtralno energijo, ki jo seva zemlja, ne pa lastne energije, ki jo uporabljajo bioenergetiki, ki ni vedno skladna s klientovo energijo.  Energetsko delo se osredotoča na iskanje vzrokov za nastale težave. Tako se je najprej potrebno seznaniti s pojmom matriks. To je nevtralna življenjska energija nizke frekvence, vroča in močna, rdeče oranžne barve, ki jo črpamo iz središča zemlje in je namenjena vsem nam. Energijo potrebujemo vsi – tako zdravi kot bolni ljudje. Zdravi zato, da vzdržujejo optimalno stanje in bolni zato, da si pomagajo pri premagovanju bolezni. Prav tako jo potrebujejo športniki. Sama se zaprisežena športnica že od mladih nog. Vendar odkar se ukvarjam z energetsko medicino in vsak dan izvajam vaje, ki sem se jih naučila na delavnicah, je moje dojemanje energije povsem drugačno. Res je, da me narava še vedno sprosti, vendar brez ustreznih energetskih vaj, verjetno ne bi zmogla početi vsega, kar počnem. In šele na delavnicah sem spoznala, da sem bila v velikem primanjkljaju energije, ne glede na to, da se ves čas ukvarjam s športom!

Energetski postopki in tehnike niso nikoli nasprotni (kontraindicirani) nobeni bolezni oziroma težavi, kar pomeni, da so vedno dobrodošli – njihov cilj je izboljšanje pretoka energije, zaradi česar bodo učinkovitejše tudi druge metode zdravljenja. Tako energetski terapevt nudi klientu vso razpoložljivo podporo, teoretično in praktično, da se sam usposobi za tako prepoznavanje motenj, kot tudi za prepoznavanje neizkoriščenih možnosti in sposobnosti ter spreminjanje mnogih slabih življenjskih navad. Vsakdo, ki to želi, se lahko v okviru lastnega optimuma nauči postati neodvisen in popolnoma samostojen pri doseganju vseh življenjskih ciljev in zadovoljevanju vseh svojih potreb. Potrebno je vložiti nekaj truda, časa, denarja (z drugimi besedami – energije) ter za to pridobiti dodatno možnost za spremembe in pozitiven vpliv na različna področja svojega življenja ter ljudi okrog sebe.

Energetska medicina nas namreč uči povezovati in ozaveščati najgloblje sposobnosti in znanja, ki jih ima vsak posameznik, a so zato, ker jih ne uporabljamo, nekoliko zakrnela in uspavana. Tak način življenja in spremembe je najbolj praktičen, najbolj enostaven, najbolj učinkovit in najbolj naraven: če ga pravilno obvladamo, bomo lahko na 90% vseh življenjskih potreb in želja vplivali sami.

Tako lahko povzamemo, da tiči vzrok vsake motne ali neizpolnjene želje predvsem v količinskem primanjkljaju pretoka energije skozi organizem. Primanjkljaj nastane v primeru, ko porabljamo več energije, kot je proizvajamo (enako je pri denarju – tudi denar je samo ena izmed oblik energije). Pospešen in vse bolj zahteven način življenja porablja energijo hitreje, kot jo lahko telo spontano obnavlja. A tudi če se tega zavedamo, si praviloma sami ne znamo pomagati, ker ne vemo, kako se z energijo napolniti. Zato se je potrebno obrniti na usposobljenega strokovnjaka – v tem primeru energetskega terapevta, ki nas bo podkrepil teoretično, predvsem pa praktično, skozi vse delavnice.

Najpogostejši znaki za prepoznavanje pomanjkanja energije so občutek stalne utrujenosti, občutek prevelikega ali dolgotrajnega stresa, pretirane skrbi, tesnoba, različni strahovi, nezmožnost sprostitve, nespečnost, nesposobnost postaviti se zase, slaba koncentracija, poslabšanje spomina, kaotičnost, občutek, da nam drugi kradejo energijo, nezmožnost zaščite pred drugimi, občutek pomanjkanja življenjskega smisla, čustvena nestabilnost, pomanjkanje ustvarjalnosti, pretirana želja po umiku pred drugimi, pesimizem, depresija. To so subjektivni znaki, mimo katerih ne moremo, če jih čutimo v svojem življenju. Konkretni in otipljivi znaki pa se kažejo v porušenem telesnem zdravju (vse bolezni, od najblažjih do karcinomov in kroničnih stanj), šibek imunski sistem (okužbe, alergije, avtoimunska stanja), službene in poklicne težave, spolne motnje in disfunkcije, nezmožnost vzpostavitve skladnih partnerskih in družinskih odnosov, finančne težave (nezmožnost zadovoljivega zaslužka in/ali razporeditve denarja ter vzdrževanja finančnega stanja …).

Pomanjkanje energije je torej vzrok za nastanek večine motenj ter neizpolnjenih želja in potreb. Bistvo in cilj energetskega dela je usposabljanje posameznika, da živi tukaj in sedaj svoje vsakodnevno življenje bolje in uresničuje svoje potrebe. Nezadostno znanje o tem lahko nadomestijo delavnice – o tem, kako in kje vstopa energija v naše telo, od kod sploh prihaja, s čim lahko ta pretok izboljšamo, kako imeti več življenjske energije in kako se zaščitit pred tistimi, ki nam jo jemljejo!

Tanja Želj, prof. šp. vzgoje in inštruktorica številnih programov vadbe

 

Nazaj na Energetska samopomoč