Ali ste kdaj pomislili, da bi hodili ali tekli bosi?

Ali ste kdaj pomislili, da bi hodili ali tekli bosi? 2020-01-03T11:39:47+00:00

Hoja na zadnjih dveh nogah je najbolj pomemben element v evolucijskem razvoju človeka. Skozi več kot 400 milijonov let se je 600 mišic in več kot 200 vezi oblikovalo v popolnost od prstov do glave z namenom bosonoge hoje po dveh nogah. Zakaj omejevati naraven način hoje?

 Vivobarefoot tehnologija

Britansko znamko minimalistične obutve Vivobarefoot™ navdihujejo narava, ljudje in gibanje. Njihovo poslanstvo je ustvariti popoln čevelj – čevelj, ki ne vpliva na naravno delovanje stopala in je v celoti ustvarjen brez negativnih vplivov na okolje. Človeško stopalo je evolucijsko dovršena mojstrovina, zato ga ne smemo omejevati z obutvijo. Vivobarefoot je razvil patentirani, ultra tanek podplat, ki ščiti noge in dovoli stopalom zdravo ter naravno gibanje. Z njihovo kolekcijo ženskih, moških in otroških čevljev za šport ali prosti čas lahko vsak dan uživate v lahkotni bosonogi obutvi.

Hoja v Vivobarefoot čevljih krepi mišice v nogah, izboljša celotno držo telesa ter obnovi naravno zaznavanje živčnih končičev v podplatih. Navadni čevlji povzročijo togost 600 mišic in 200 vezi ter ne dovolijo podplatom, da se upognejo tam, kjer je to potrebno.

Značilnosti hoje v običajnih čevljih:

  • nenaravna upognjenost podplata
  • oblazinjena peta spodbuja slabe tehnike hoje, kar je slabo za sklepe
  • izolirano zaznavanje živčnih končičev

Prednosti bosonoge hoje v Vivobarefoot čevlji:

  • okrepijo mišice v nogah
  • popravijo držo telesa
  • stik s tlemi stimulira živčne končiče na podplatih
  • podplati se naravno upogibajo
  • imajo anti-bakterijsko podlogo in podplatni vložek
  • imajo Duratex sloj, ki je odporen na reze in udarce

Prehod na Vivobarefoot™

Ne hitite. Noge potrebujejo čas, da se privadijo. Ne delajte težkih vaj takoj na začetku. Poslušajte svoje telo in počasi nadgrajujte svoje bosonoge aktivnosti. Koncept Vivobarefoot je razvil igralec tenisa, da bi se izognil poškodbam gležnja. Tako, da so Vivoti primerni za vse športe.

TUDI OTROŠKA STOPALA POTREBUJEJO SVOBODO

Po besedah ortopeda prof. dr. Vaneta Antoliča (povzeto po reviji Moj malček) se otroška stopala najbolje razvijajo brez čevljev in ortopedski čevlji s trdimi podplati in ortopedskimi vložki škodujejo otroškim nogicam. Tipično je, da imajo otroci težave, če nosijo trde vložke, in da te težave minejo, če prenehajo z nošenjem teh vložkov. Dolgo časa je namreč veljalo mnenje, da so čevlji poleg zaščitne funkcije potrebni tudi za boljši razvoj otrokovega stopala. To mnenje so v strokovnih ortopedskih mednarodnih krogih že pred časom zaradi novih spoznanj v celoti ovrgli. Ta spoznanja pa so še v premajhni meri prodrla do staršev.

V civiliziranem svetu je nošnja čevljev nujna, saj je potrebno stopalo zaščititi pred toplotnimi vplivi okolja, vlago, umazanijo, pa tudi pred poškodbami. Toda starši naj razumejo, da je hoja brez čevljev v vsaki starosti otroka najbolj naravna in zdrava. Primerjali so stopala skupine ljudi, ki so celo življenje bosi, s stopali skupine ljudi istega naroda, ki so nosili čevlje. S to kvalitetno in pomembno raziskavo so ugotovili, da so stopala bosonogih bolje oblikovana in da imajo manj deformacij.

Trdi čevlji nudijo stopalu pretirano oporo, s tem pa oslabijo mišice in posledično le-to lahko postane res bolj plosko. Razvijajoče se stopalo ne potrebuje nikakršne opore. Vsakemu je jasno, da za razvoj roke ne bi bilo ugodno, če bi nosili trde rokavice, zanimivo pa je, da večina misli, da je to isto (trd čevelj) koristno za stopalo.

Najboljši čevlji za otroka so mehki, fleksibilni, po obliki stopala – spredaj široki, z nizko peto, podplat naj bo po trenju podoben koži. Izrednega pomena je tudi, da je čevelj udoben, raje večji kot pa premajhen. Otroci naj torej nosijo zgoraj opisane čevlje, naj pa bodo tudi čim več bosi. Za ugoden razvoj stopal priporočam tudi čim več fizične aktivnosti.

Vivobarefoot čevlje lahko najdete na spodnjih prodajnih mestih:

Trgovina United Nude

Mestni trg 9

1000 Ljubljana

 

Trgovina Vivobarefoot & Outlet United Nude

Brnčičeva ulica 13

1000 Ljubljana – Črnuče

 

Nazaj na dogodek zimski Tanergijin dan.